11. Antic balneari, cases de bany i berenadors

11. Antic balneari, cases de bany i berenadors
11.-Antiguo-balneario

11. Antic balneari, cases de bany i berenadors

La platja del Cabanyal era lloc de treball, al costat d’aquesta estava l’antic Balneari de les Arenes. Al balneari acudien hostes per recomanació mèdica, per a descansar o curar-se amb banys de mar, o l’elit de la burgesia valenciana a passar l’estiu. El Balneari de les Arenes va ser un reclam de visitants a la ciutat de València, així com la Piscina i el seu conegut trampolí.

Passada la guerra i fins a finals del segle XX, l’antic balneari va ser lloc d’oci on passaven el dia molts valencians quan anaven a la platja; al matí es prenia el bany i a la vesprada es gaudia de concursos, cinema, ball, etc.

Amb la prohibició de la pesca del bou, o per a tindre una font d’ingressos diferent, alguns
pescadors van reconvertir la seua activitat pesquera en hostalera donant lloc a les cases de bany que es muntaven en la temporada d’estiu i on es llogaven tovalloles i vestits de bany.

Amb l’arribada de més estiuejants les cases de bany es van convertir en berenadors situats sobre la platja, que igualment funcionaven a l’estiu i es desmuntaven a l’hivern. Molts dels propietaris eren famílies del districte. Els berenadors estaven a banda i banda de la “séquia del Gas”, hui Avinguda del Mediterrani, sempre respectant els terrers de construcció de calafats. Aquelles senzilles instal·lacions oferien una ombra agradable gràcies al sostre de canyís. Les taules eren de fusta i les cadires tenien el nom de l’establiment. El típic era anar a esmorzar o sopar i prendre clóchinas, tellines, caragols, capellans, polp, ensalada, etc., i com no paella, amb sagnia o porró de vi.

A la platja de les Arenes, al costat de l’antic Balneari de les Arenes, estaven els restaurants, també tenien sombraje i alguns guarda-roba, dutxes o lloguer de vestits de bany. Els més populars eren: La Paz, Monkili, La Perla, La Nina, Aznar… cadascun tenia un color per a diferenciar-lo.

Amb la construcció del passeig marítim, alguns d’aquests berenadors es van reconvertir en restaurants formant part d’aquest. Alguns d’ells van mantindre el mateix nom, com ara La Pepica, La Marcelina, Monkili…, o en la Malva-rosa: El Babau, la Murciana, La Virolla, Los Ángeles, L’Alegria de l’horta, Casa Isabel… (Yolanda Damiá i Pep Martorell, 2013. Pessics del Marítim).

Direcció

Avinguda Neptuno, 32, 46011 València