4. El Casinet

4. El Casinet
EL-CASINET-2

4. El Casinet

Va ser la seu de la Cooperativa de Consum, que proporcionava proveïment i mercaderies per a les llargues travessies marítimes als pescadors del Progrés Pescador, i permetia als pescadors independitzar-se dels patrons, que fins llavors monopolitzaven la venda de queviures.

El fundador del Casinet va ser Salvador de la Flor Rams. La direcció tècnica de les obres, que comencen en 1909, la va portar el mestre d’obres Juan Bautista Gonsálvez Navarro, igual que la Llotja, el Mercat dels Àngels, el traçat del clavegueram i el projecte d’empedrat del barri. 

L’arquitectura és d’època Modernista amb estil clàssic. Aquest edifici consta de dues plantes, la primera planta està envoltada de balcons de ferro colat, on estava el café inicialment, i en la planta baixa, amb grans portes i finestres que feien d’aparador, tenien el magatzem i botiga de la cooperativa, en la qual es venia a més de menjar diferents articles destinats a la pesca.

El Casinet és considerat un símbol d’emancipació obrera, igual que el carrer que el toca, el Carrer del Progrés, o el “Refugi d’invàlids de la mar”. Durant l’època florent del blasquisme es va anomenar “Centre Instructiu Republicà de la societat de Poble Nou de la Mar”. Des dels seus balcons, Blasco Ibáñez donava mítings polítics que van fer història entre els habitants del Cabanyal.

La cooperativa de consum es va fusionar més tard amb la Unió de Pescadors (una caixa de pensions per a donar pensió a pescadors jubilats). La Unió de Pescadors va assumir els deutes i despeses de la cooperativa i es va quedar amb l’edifici. En desaparéixer la cooperativa, l’edifici es converteix en un centre lúdic i cultural de primera magnitud per a la zona del Cap de França.

Quan funcionava el Casino, la planta baixa, era lloc idoni per a jugar al dominó, el chamelo, el valencià joc del truc, o escoltar tertúlies de pescadors que comptaven els fets viscuts en les seues aventures per les mars. També hi havia penyes taurines o de futbol, de caçadors i fins a un club d’esgrima. 

En el Casinet també es realitzaven demostracions d’una curiosa modalitat de defensa personal, que havien aprés els pescadors i mariners en algun lloc, proveïts d’una espardenya que manejaven amb la mà de manera excepcional.

Hui és seu de la Societat Musical Unió de Pescadors fundada en 1926.

Direcció

Carrer Pintor Ferrandis, 25, 46011 València